Teksten

TONEELTEKSTEN

Op deze pagina kun je mijn teksten gratis downloaden. Ze kunnen ook geleend worden in de theaterbib van 'Open Doek'. Bij opvoeringen contact opnemen met mij en met Sabam aub.

DE INTREDE VAN ENSOR TE OOSTENDE

Een toneelstuk over de mens achter de kunstenaar: James Ensor, i.s.m. Pat Opsomer

James Ensor, 27 jaar, de verkondiger er van een nieuwe tijd.

Zijn zes tekeningen: "De aureolen van Christus" vormen als het ware een dagboek waarin zijn innigste gevoelens tot uiting komen.  We komen terecht in de ensorieke absurditeit van 100 jaar terug en de decadente travestie van vandaag.

Gemaskerden lijken reële personen en niet gemaskerden schijnen een mombakkes te dragen.  In de "Intrede van Christus te Brussel" tenslotte, lijkt het hele gedoe op een ritueel feest ter ere van de hoofdzonden.

Toch schuilt er onder dit overweldigend meesterschap een mens.


Duur: 120 min.

Cast: 14H, 5V, figuratie

Doelgroep: 16+

DORIAN GRAY

Theaterbewerking van Oscar Wildes roman 'The picture of Dorian Gray'

Dorian Gray is een knappe jongeman. Een vriend van hem, een schilder, maakt eenportret van hem. Het is zo perfect dat hij het niet wil tentoonstellen en hij geeft het aan Dorian. Dorian wenst dat hij altijd zo knap zou blijven, en dat het schilderij in zijn plaats ouder zou worden.

Gedurende de 18 jaar daarna wordt Dorian steeds kwaadaardiger, maar zijn uiterlijk blijft hetzelfde. De Dorian op het schilderij wordt echter steeds ouder en lelijker, totdat hij onherkenbaar is geworden.


Duur: 90 min.

Cast: 2H

Doelgroep: 16+

MARIKEN VAN NIEUMEGHEN

Hedendaagse vertaling en bewerking van het oudste Nederlandstalige toneelstuk, ism Walter Degroote

Mariken woont bij haar oom, priester Gijsbrecht. Op een dag moet ze naar de markt in Nijmegen, waar ze bij haar tante zal blijven overnachten. De tante beschuldigt haar ervan een relatie met haar oom te hebben. Mariken keert gekrenkt en wanhopig terug naar huis. Ze bidt om hulp, waarbij ze zo wanhopig is dat het haar niet uitmaakt of God of de duivel haar komt helpen. De duivel hoort dit en verschijnt aan haar. Hij  belooft Mariken de zeven vrije kunsten te leren. Ze zwicht voor zijn charmes en samen vertrekken ze naar Antwerpen. Daar leiden ze een zondig leven. Na zeven jaar keert Mariken terug naar Nijmegen,  Ze krijgt berouw en zoekt vergiffenis voor haar zonden bij de paus in Rome. Tijdens de reis probeert de duivel Gijsbrecht en Mariken te doden.

 

Duur: 90 min.

Cast: 13 personages (min. 4 acteurs)

Doelgroep: 15+

TOO BITCH OR NOT TOO BITCH

Hedendaagse vertaling en bewerking van Shakespeares 'komedie 'De Getemde feeks'

Vader Baptista wil zijn jongste dochter Bianca niet uithuwe­lijken voordat zijn oudste, uiterst onhandelbare en tegendraadse dochter Katharina, bijgenaamd 'de feeks',  een man gevonden heeft.

Twee jongemannen, die dingen naar Bianca 's hand, gaan op zoek naar een man voor Katharina.

Ze vinden ene Petruchio, die in ruil voor veel geld, besluit te trouwen met de wilde Katharina. Hij zal haar wel temmen, door haar te behandelen zoals zij andere mensen behandelt. Tot ze er bij neervalt en als een 'gebroken' paard zwicht voor eten, warmte en mooie kleren.


Duur: 90 min.

Cast: 7H, 4 V  (dubbelrollen zijn mogelijk)

Doelgroep: 16+

OTHELLO

Hedendaagse vertaling en bewerking van Shakespeares meesterwerk

'Othello' is het drama van de liefde en de jaloezie, dat door velen als het beste werk van Shakespeare wordt beschouwd.


Wanneer generaal Othello niet  Jago, maar Cassio tot officier benoemt ontketent hij onbewust een niets en niemand ontziende afrekening. Genadeloos druppelt Jago het gif van de jaloezie in het gelukkige huwelijk van Othello met Desdemona. Het leven van Othello ontaardt in een complete chaos waarin de eens zo succesvolle krijgsheer elke controle over zijn gevoelens en gedachten verliest.

 

Duur: 90 min.

Cast: 7H, 4 V  (dubbelrollen zijn mogelijk)

Doelgroep: 16+

BOBBEL

Toneelbewerking van  ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden’ van Joke van Leeuwen.

I.s.m. Annelies de Wolf

We zien een volwassen Bobbel haar verhaal vertellen van toen ze nog met haar ouders in de bakfiets woonde en ze zich had voorgenomen om rijk te worden.

Op de scène staat de bakfiets met daarnaast enkele tekeningen en houtshijwerken  van haar ouders (het museum), ter nagedachtenis aan hen.

In de eerste plaats is het een vertelling, maar na een tijdje haalt ze tekeningen of houtsnijwerken uit haar museum ter illustratie, bvb een zelfportret van haar moeder, een houten beeld die haar oom voorstelt. Die objecten gaan op den duur een eigen leven leiden waarbij Bobbel de stemmen van die personen speelt en soms zelfs helemaal de rol van het object overneemt.

 

Duur: 60 min.

Cast: 1 V

Doelgroep: 6+

DE WERELD VAN SOFIE

Toneelbewerking naar Jostein Gaarders wereldbekende boek.  i.s.m. Rebecca Tanghe

Een spannend verhaal over een ondernemend meisje en een geheimzinnige briefschrijver. Een speurtocht die tot antwoorden leidt. Maar die antwoorden roepen op hun beurt weer nieuwe vragen op, dankzij een reeks bekende filosofen. Maar dat is niet erg, een echte filosoof blijft altijd vragen stellen.


Duur: 70 min.

Cast:5 V, 4 H  (dubbelrollen zijn mogelijk)

Doelgroep: 14+

DARWIN EN DE BLIKSEMSTAARTMUIS

Toneelstuk over Darwin en zijn evolutietheorie

1835. Na een storm spoelt de jonge natuurkundige, Charles Darwin, aan op een exotisch eiland van de Galàpagosarchipel. Hij leert er Jean kennen, een man die er 8 jaar eerder achtergelaten werd door zijn kapitein. Samen onderzoeken ze de natuur en komen ze tot de bevinding dat alle planten en dieren niet altijd waren zoals zenu  zijn.

Maar ... is Jean zelf wel wie hij is?

Een avontuurlijk, spannend verhaal dat de evolutietheorie op een speelse wijze toegankelijk maakt.


 Duur: 60 min.

Cast: 1 V, 1 H

Doelgroep: 10+

KATO 2.0

Toneelstuk voor een actrice en een humanoïde robot. Beschikbaar vanaf juni 2020

Werd ook vertaald in het Engels


De 15-jarige Kato is door een ongeluk verlamd geraakt. Ze droomt van een nieuw leven, eentje waarin ze weer kan lopen. De kracht en het doorzettingsvermogen om haar droom werkelijkheid te laten worden, vindt ze bij Zora. Die denkt met haar mee, troost haar en stimuleert haar. En dat terwijl Zora zelf niet meer is dan een hoop metaal en plastic. Of zit er toch écht leven in die robot?


Duur: 60 min.

Cast: 1 jonge vrouw, 1 Zorarobot  (+ 3 pers. op video)

Doelgroep: 11+

PALLIETER

Theaterbewerking van Felix Timmermans' roman.


Een meesterlijke roman met de simpele schoonheid van een eenvoudige vertelling, over het leven op het platteland en de belevenissen van de kleine luiden. Pallieter werd een symbool van het Vlaamsche volk.

Doorheen de wisseling van de seizoenen volgen we Pallieters kinderlijke verwondering voor het leven, de schoonheid en het genot. Maar tegelijkertijd legt hij ook de spanning bloot tussen vooruitgang en ecologie.


Duur: 100 min.

Cast: 6 H, 4 V, figuratie

Doelgroep: volwassenen

TIRESIAS

Nieuw Grieks drama over de blinde ziener

Werd ook vertaald in het Pools


Tiresias is één van de boeiendste theaterpersonages uit de Griekse oudheid. Zijn verhaal begint wanneer hij gepassioneerd staat te gluren naar de oogverblindende godin Athena, die naakt aan het baden is. Als straf maakt ze hem blind, maar in ruil geeft ze hem de gave in de toekomst te kijken.

 

Duur:70 min.

Cast: 1 V, 2 H

Doelgroep: 15+

SPROOK

Een moderne musicalbewerking van Sneeuwitje

Net afgestudeerd en vol idealen springt Jana in de wereld der volwassenen.

Door werkomstandigheden ontmoet ze 7 Man-figuren, die door haar jonge impulsivitieit bruusk uit hun gesynchroniseerde bestaantje geschud worden. Jana op haar beurt wordt gekonfronteerd met een oogverblindende, wedijverende maatschappij, waarvan ze nu net niet droomde. Deze realiteit wordt beheersd door Frank Valuta, Tuur De Wijzer, en Su Superlatief.

Elk doet op zijn manier zijn best om te overleven of te heersen in deze jungle, maatschappij genoemd.

De grote overwinnaar is weeral eens de liefde. Eén van de zeven mannen blijkt voor Jana de prins van haar dromen te zijn...


Duur: 90 min.

Cast: 10H, 4V, figuratie

Doelgroep: 12+

DE AAP VAN KAFKA

Een theaterbewerking van Kafka's  "Ein Bericht für eine Akademie", geschreven in 1917

Een 'beschaafd'e aap komt een voordracht houden over zijn vroeger leven als vrije aap. Zijn gevangenneming heeft hem ertoe gedwongen een uitweg te zoeken om in leven te blijven. De enige uitweg was mens worden. Nu als 'mens' blijkt hij er beter aan toe te zijn dan vroeger als aap.


Duur: 70 min.

Cast: 1H

Doelgroep: 16+

BUITEN GEBRUIK        

Komische thriller over kapotte liften in een flatgebouw.In een appartementsgebouw van 6 verdiepingen werkt op een dag één van de twee liften niet meer en de nog werkende lift heeft zo zijn kuren.

We maken kennis met de levens van, op het gelijkvloers, gestrande bewoners. Door het wachten op de lift verandert de inkomhall in een ontmoetingsplaats waar mensen over zichzelf vertellen en naar elkaar toe groeien. Wanneer de liften hersteld zijn wordt iedereen terug koel en afstandelijk.


Duur: 100 min.

Cast: 5 H, 5 V

Doelgroep: volwassenen

SMOOR

Toneelstuk over tabakspreventie, i.s.m. Rebecca Tanghe

Professor Nicolaï is tabakoloog en houdt samen met zijn assistente Bernadette voordrachten over de schadelijke gevolgen van roken. Aan de hand van veel foto’s, video’s en allerhande prularia toont hij wat roken met het lichaam en de geest doet. Op die manier probeert hij jongeren te sensibiliseren om niet met roken te beginnen. Maar Bernadette komt te laat en er is iets met haar waardoor de voordracht van de professor bijna in rook opgaat. Op een interactieve en zeer visuele manier komen jongeren in contact met de gevolgen van roken.

 

Duur: 60 min.

Cast: 1 V, 1 H

Doelgroep: 14+

#SMILE        

Toneelstuk voor jongeren (15+) over sociale media en burn-out bij tienersWe genieten. We leven voluit. We hebben het druk, druk, druk. En iedereen moet het weten. Wie hoort het stemmetje nog dat – diep vanbinnen – ‘te druk!’ roept? Maar ja, je kan niet uit een op hol geslagen trein stappen. Die stopt pas als hij crasht. That’s life. SMILE!


Wordt momenteel gespeeld door Theater van A tot Z.


Duur: 50 min.

Cast: 1 H, 1 V

Doelgroep: 15+

LEVEL 10      

Een spannend toneelstuk op maat van 12- tot 16-jarigen, over gamen, alcohol en verslaving.


Uitdagend, grensverleggend, onthullend én bloedstollend. Dit zijn enkele van de vele superlatieven die de nieuwste online game 'Level 10' beschrijven. Het spel daagt twee tieners uit om om hun grenzen te verleggen en de waarheid te onthullen, maar tegen welke prijs?


Wordt momenteel gespeeld door Theater van A tot Z.


Duur: 70 min.

Cast: 2 H, 1 V

Doelgroep: 12+

PIMPULA      

Een interactief toneelstuk voor kleuters van 4 tot 7 jaar over diversiteit, taal en andere culturen.


Lola Orlanda Hernández springt met een parachute uit het vliegtuig en (be)landt zo  in België. In Mexico was het veel te warm, daarom wilde ze daar weg. Ze heeft een sombrero op en spreekt dus Spaans. Ze heeft ook een koffer bij met andere hoeden en petten, van andere culturen,  en dankzij die magische hoeden kan ze ook  Nederlands, Frans en  Engels spreken, zelfs Vogels, Vis en Kats.

Maar er is één hoed bij die problemen geeft: wanneer ze die opzet komt er niets uit haar mond. Die arme hoed heeft geen taal.

Dus besluit Lola om samen met de kinderen een nieuwe taal te maken: 'PIMPULA'.


Wordt momenteel gespeeld door Theater van A tot Z.


Duur: 40 min.

Cast: 1 V

Doelgroep: 4 tot 7 jaar

©  Rudy Goes